(Sivas – Gemerek)
SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınan şelale, Gemerek ilçesi, Sızır kasabasına 1 km mesafede, Çat Ormanları içerisinde, Göksu Çayı üzerindedir. Yörenin sıkça gelinen dinlenme yerlerindendir. Sızır Şelalesi ve çevresi doğa yürüyüşü için uygundur. (Kaynakça: Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü)
Sızır Şelalesi Anadolu’nun en etkileyici alanlarından birisi olarak göze çarpıyor. Çok özel bir konumda bulunan Sızır Şelalesi, bir yanına Sızır ormanlarını, diğer yanına doğanın tüm güzelliğini alarak kendini gösteriyor.
Sızır Şelalesi gerçek bir doğa harikası. Sivas’ın Gemerek ilçesinde yer alan şelalenin etrafı yeşillikler ile çevrili. Kendine hayran bıraktıran bir yapıya sahip olan aynı zaman da gürül gürül akan suyu ile eşsiz bir manzaraya sahip Sızır Şelalesi, doğanın adeta bir armağanı olarak karşınıza çıkıyor. Şelaleyi besleyen sular hemen 500 metrelik mesafede yer alıyor. Bölgede alabalık tesisleri ile oturma alanı bulunuyor.
Sızır Şelalesi Gezilecek Yerler
Sızır Şelalesinin bulunduğu alan sit alanı olduğundan çevre düzenlemesi yapılmış ve oldukça etkileyici bir konuma getirilmiştir. Tahta merdivenler ile şelalenin alt kısımlarına kadar rahatça ulaşabilmek mümkün. Özellikle yaz ayında gidiyorsanız şelalenin buz gibi sularında serinleyebilir, kış aylarında ise donmuş şelalenin muhteşemliğini görebilirsiniz. Sızır’da Roma ve Bizans dönemlerinden kaldığı anlaşılan kalıntılar, ören yerlerinin yanı sıra pek çok mağara ve yayla da bulunmaktadır.
Çat Ormanı;
Sızır bölgesine yakın bir alanda yer alan Çat ormanı gerçek anlamda bir oksijen deposu. Bölgede çok sayıda canlı türü yaşıyor. Birbirinden harika yaylalarıyla size harika bir deneyim sunacak Çat Ormanında kısa gezintiler yapabilir, etrafınızı tanıyabilirsiniz.
Sızır Şelalesi Nerede?
Sivas’a yaklaşık 133 km, Kayseri’ye ise 100 km ve Yozgat’a 142 km uzaklıktadır. Şelalenin Yaklaşık Koordinatları: 39.302798, 35.943831.
Ulaşım;
Karayolu veya tren yolu ile ulaşabilirsiniz. Karayolu ile ulaşım için kilometreler yukarıda yer alıyor. Tren yolunda ise Gemerek’e kadar trenle ulaşıp buradan taksi veya kısa bir yürüyüş ile bölgeye ulaşabilirsiniz.